Mitä?

Mirja Kolttola, Helsinki 22.4.2017.Mirja Kolttola, Helsinki 22.4.2017.

Olen 25-vuotias journalistiopiskelija Helsingistä. Opiskelujeni aikana olen huomannut kiinnostuneeni vaateteollisuuden ongelmista ja erityisesti halpamuodin aiheuttamista ihmisoikeus- ja ympäristökysymyksistä.

Opiskelin 16-vuotiaana jonkin aikaa vaatetusartesaaniopintoja Hämeenlinnassa sekä toimin teatterissa puvustajana, kunnes päätin lähteä opiskelemaan toimittajaksi. Vaateharrastus kierrättäen sekä kunnostaen ja kiinnostus tyyliin ja tyylisuuntauksiin ei ole kadonnut minnekään, mutta ammatilliset ambitioni siirtyivät enemmän viestinnälliseen suuntaan.

Olen kuitenkin itse alkanut kaivata tietolähdettä, josta voisi löytää helposti ja vaivattomasti vaihtoehtoja, tietoa ja vastauksia vaatteiden tuotannollisiin kysymyksiin. Koska sellaisia on vielä kovin vähän, päätin lähteä itse tutkimusmatkalle eettisen vaateteollisuuden pariin. Blogissani pyrin esittelemään niin tekijöitä ja vaihtoehtoja kuten myös kriittistä tarkastelua epäeettisesti toimivia tuottajia kohtaan.

Pyrin tarkastelemaan eettisyyttä myös hintanäkökulmasta. Jos haluamme muuttaa kulutustottumuksia suuremmalla mittakaavalla ja tuoda ihmisoikeusajattelun myös vaatteiden ja muodin kulutukseen, on kiinnitettävä enemmän huomiota siihen, miten eettinen kuluttaminen mahdollistetaan niille, joille vaatteiden ostaminen on tarve, ei luksusta.

Eettinen kuluttaminen ei kuitenkaan ole ainoa ratkaisu teollisuuden ongelmiin, vaan vastuuta pitää hakea myös yrityksistä ja heidän viestinnästään sekä tekemistään valinnoista. Yksi keino on nostaa esiin niitä, jotka toimivat oikein, kysyä yritysten tuotannon prosesseista ja vaatia heitä olemaan niistä avoimia, sekä antaa palautetta tahoille, jotka mahdollistavat ihmisoikeuksia rikkovan tai ympäristölle haitallisen toiminnan.

Otan mielelläni vastaan juttuideoita tai kysymyksiä eri yrityksistä. Pyrin myös jakamaan vinkkejä hyvistä tuotteista ja toiminnasta, ja kuulen mielelläni suosituksia, joita jakaa eteenpäin.